OVER ONS

Geschiedenis

In het Leidsch Dagblad van juni 1904 verscheen een advertentie met een oproep aan alle Voorschotenaren tot het bijwonen van een vergadering die tot een eventuele oprichting van de “Koningin Wilhelmina Vereniging” kon leiden.

De bijeenkomst werd gehouden op 4 juni 1904 in koffiehuis “Deurloo” (Het Wapen van Voorschoten). Het idee krijgt algemene instemming en vervolgens wordt het bestuur benoemd met als voorzitter Burgemeester Venéde. In het eerste jaar waren er al direct honderden leden en die hebben we anno 2023 nog steeds.

Activiteiten toen en nu

De optocht
De optocht is altijd een belangrijk onderdeel bij het Koninginnefeest geweest, want daarmee krijg je de bewoners op de been. Voor het slagen van een grote optocht heb je inzet nodig van onderwijzers en ouders. In de loop van de tijd neemt de inzet van ouders en onderwijzers af, omdat zij ook een vrije dag willen. De Oranjevereniging begint een Stertocht. Vanuit een vast punt uit de wijk wordt gestart met als eindpunt de Voorstraat. De optocht gaat langs het gemeentehuis voor het defilé.

Oud Hollandse kinderspelen
In het begin van de vorige eeuw was het makkelijk een kinderprogramma te vullen met oud Hollandse kinderspelen (de spelletjes in die tijd). Het Koninginnefeest was op 31 augustus (de verjaardag van Koningin Wilhelmina), aan het einde van de zomervakantie. De kinderspelen raken in de jaren ’70 uit de belangstelling. In 1983 zet het bestuur de activiteit jeugdrommelmarkt op de agenda, een daverend succes. Ook anno nu zitten de kinderen al vanaf 6 uur in de Voorstraat om een plaatsje te veroveren. Het evenement is zo groot geworden dat er twee marktmeesters zijn aangesteld om alles in goede banen te leiden. Door de jaren heen zijn er veel activiteiten ontwikkeld voor kinderen, zoals goochelen, muzikale acts, jeugdtheater en schminken. Inmiddels zijn er ook andere activiteiten bijgekomen, zoals de Oranje Expeditie en Oranje Frisparty.

Kermis
Tijdens de oprichting van de Oranjevereniging in 1904 waren er door de protestanten veel protesten tegen een jaarlijkse kermis zoals bij Paardenmarkt. Zij vonden dat het uitliep op baldadigheden tegen de goede zeden. De gemeenteraad schafte de kermis op zondag af. De Oranjevereniging begint daarom voorzichtig met een draaimolen en een paar kraampjes snoep. Langzaam komen er na 1953 attracties bij en mede door bemiddeling van Melle de Vries, standhouder van de oliebollenkraam wordt het een gezellige kermis. De familie Overdevest van de oliebollenkraam organiseert sinds het begin de kermis.

Koningsdagconcert
Het Koningsdagconcert wordt sinds jaar en dag verzorgd door Herman Lodder, de vaste organist van de Dorpskerk. Het hoofdorgel in deze kerk is gebouwd door Jacobus Zeemans uit Breda en werd op 3 november 1720 in gebruik genomen. In 1839 is het orgel uitgebreid met o.a. een pedaal en kreeg het instrument de uiterlijke vorm zoals we die nu kennen. In 1953 vond een grondige restauratie plaats door W. van Leeuwen uit Leiderdorp. In 2002 heeft een herintonatie plaatsgevonden door Gert van Buuren. In 2022 kreeg het orgel een grote onderhoudsbeurt van de firma Flentrop, die het orgel nu in onderhoud heeft. In het orgel bevinden zich ongeveer 1300 pijpen, verdeeld over twee klavieren en pedaal.

Herman stelt elk jaar een mooi programma samen!